注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

leebapa的博客

李明旭的诗:四十年来梦亦痴,风情千里胜于诗。逢君欲说当年事,已是青丝化雪时。

 
 
 

日志

 
 

Jangan dah gawat, baru mahu rawat  

2017-02-23 17:19:52|  分类: 马来语文荟萃 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Jangan dah gawat(危险、危急), baru mahu rawat  

SEBAHAGIAN pelajar  Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Hassan mengalami  

-------------------------------------------------------------------

menginjak            tread on, step on

menginjak - injak       1 disobey, disregard, ignore (a law, regulation, etc.)

                                   2 be disrespectful of, hold a low opinion of.

menginjak kopling      declutch 

menginjak-injak         disobey, disregard, ignore, be disrespectful of, hold a low opinion of

menginjakkan kaki     set foot on

——   http://www.xamux.com/ind-eng_menginjak.html

-----------------------------------------------------------------------------------

MUSIM persekolahan sudah lama bermula. Ini bermakna banyak ma­sa anak-anak dihabiskan di sekolah. Bermula­nya sesi ­pembelajaran pada pagi hari, ber­akhir pada waktu tengah hari dan ada kalanya menginjak 踏,踩踏sehingga waktu petang. Boleh dikatakan sepanjang hari, aktiviti anak-anak dilonggokkan 堆,堆积,叠起di sekolah terma­suklah makan dan minum. Namun, bagaimanakah pula corak图样,花样2. 形式,作风 pemakanan anak-anak apabila di luar pemantauan访问 观望  ibu bapa? Secara tidak langsung, pihak kantin sekolah memainkan peranan penting dalam ­menyediakan makanan untuk anak-anak di sekolah.

Dalam tahun 2016 sahaja lebih dari 150 kes keracunan makanan 食物中毒melibatkan kantin dan asrama宿舍 sekolah dan meracuni lebih dari 6,000 orang pelajar. Berdasarkan Laporan Awal Wabak Penyakit 1. 传染病瘟疫2. 恶习﹐弊病Bawaan Makanan dan Air di Malaysia, faktor utama penyumbang kepada keracunan makanan berlaku adalah bahan mentah tercemar, pencemaran dari tangan pengendali dan peralatan kepada makanan, tempoh penyimpanan makanan melebihi empat jam pada suhu 体温,温度 yang tidak sesuai, pengendali makanan yang tidak terlatih, proses memasak yang singkat menyebabkan makanan tidak masak dengan sempurna dan proses nyah远离,离开  beku tidak sempurna bagi bahan mentah sejuk beku.

Maka disarankan建议 agar pe­ngusaha kantin dan dewan makan sekolah agar lebih bertanggungjawab dalam menyediakan makanan. Ini adalah amanah besar yang perlu dilaksanakan pengusaha yang berjaya memperoleh tender dan tidak hanya bermatlamat untuk ‘mencari makan’ semata-mata. Mereka perlu menggalas keyakinan yang diletakkan oleh ibu bapa yang mengharapkan anak mereka diberi makanan yang bersih, selamat dan sihat. 

Bagi penulis, mereka perlu melihat murid-murid sekolah ini sepertimana anak-anak mereka sendiri. Kalau anak sendiri, kita akan mengambil segala langkah untuk memastikan makanan yang diperoleh itu selamat, jika setiap pengusaha memahami harapan ibu bapa serta tanggungjawab dan kepercayaan yang diberikan kepada mereka, tidak mustahil 无疑的kes keracunan makanan di sekolah dapat dikurangkan malah tidak lagi berlaku.

Kes keracunan boleh dikurangkan lagi jika pengendali makanan di kantin dan guru sama-sama memikul tanggungjawab memastikan makanan yang dijual adalah bersih dan selamat. Jika setiap daripada kita sering mengamalkan tiga langkah penting iaitu lihat, hidu 嗅,闻吸入 dan rasa ketika memilih makanan pastinya kita dapat mengelakkan keracunan daripada berlaku.

Di samping itu tindakan tegas perlu dikenakan seperti menyenaraikan hitamkan pengusaha kantin sekolah yang didapati menyebabkan berlakunya kes keracunan makanan. Mereka yang di senarai hitam tidak dibenarkan menjalani perniagaan di sekolah lain, serta perlu mengikuti ­kursus pengendalian makanan jika mahu menyambung semula operasi perniagaan mereka.

Isu ini bukanlah picisan 1. 一种银角2. 没价值,劣质物 dan boleh dipandang remeh 不重要,琐碎 oleh semua individu. Ia tidak hanya berkisar 旋转,环绕di dalam sekolah sahaja, malah di luar sekolah dan ­peranan ibu bapa di rumah. Semua pihak perlu memainkan ­peranan bermula daripada ibu bapa, guru, pihak sekolah, pengusaha kantin, penjaja dan juga pihak berkuasa.

Senario 1. 方案2. 电影、歌剧剧本 di kantin-kantin sekolah pada hari ini menghidangkan pelbagai jenis makanan yang menjadi pilihan pelajar. Namun, yang menjadi isu pokok yang dibimbangkan 担心的挂念的,犹豫ibu bapa ialah jenis dan kepelbagaian makanan yang dijual di kantin yang terdiri daripada makanan segera dan tidak berkhasiat.特性,营养 berkhasiat 有营养的

Mungkin kita tidak menyedari kewujudan larangan penjualan 15 makanan diproses di kantin sekolah yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan sejak 2012 yang diputuskan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Penyakit Tidak Berjangkit. Mungkin juga gejala现象,征兆 ini berleluasa 随心所欲,无约束 kerana kegagalan mengeluarkan arahan atau surat pekeliling kepada pengusaha atau operator kantin sekolah menyebabkan makanan dan minuman tidak berkhasiat itu masih dijual secara berleluasa.

Bagaimanapun, ada 70 jenis makanan, termasuk nasi lemak dihadkan kekerapan jualannya kepada dua kali seminggu, disenaraikan sebagai makanan yang boleh dijual mengikut garis panduan baharu. Garis panduan itu dirangka计划,草拟  bagi menangani masalah obesiti肥胖症  dan diabetes dalam kalang­an pelajar yang semakin meningkat, terutama kanak-kanak, selain dijadikan langkah pencegahan peringkat awal.

Biarpun sudah ada Garis Panduan Penjualan Makanan dan Minuman di Kantin Sekolah yang dikeluarkan oleh kerajaan menyenaraikan makanan yang sesuai dijual di kantin sekolah, namun ia seolah-olah helai­an kertas yang tidak memberi apa-apa makna jelas dan im­plikasi adakah ini juga bermakna, pengusaha kantin hanya melihat keuntungan yang cepat manakala pihak sekolah hanya memandang isu pemakanan sihat hanya sebelah mata dan ia semata-mata bergantung kepada pemilihan pelajar.

Barangkali kerana tiadanya penguatkuasaan daripada pihak atasan, penjual dan pengusaha kantin bebas untuk menjual apa sahaja yang dirasakan memberikan keuntungan berganda dan melariskan畅销 penjualan mereka.

Pelajar-pelajar sekolah yang akan menjadi mangsa kerana mereka hanya diberi pilihan makanan tidak sihat yang pada pendapat mereka, adalah sedap, menarik perhatian, menyelerakan dan memudahkan.

Namun, apa yang dilarang, itulah yang dilakukan mereka tanpa mempedulikan kesihatan anak-anak. Perkara ini menjadi kebimbangan ibu bapa kerana anak-anak sudah pasti akan terpengaruh untuk membeli makanan tersebut dan ia adalah di luar kawalan ibu bapa.

Apa-apa pun bagi penulis, biar bertegas sekarang jangan apabila sudah menjadi gawat baru nak merawat.

DR. AHMAD ZAHARUDDIN SANI AHMAD SABRI dari Universiti Utara Malaysia (UUM).

http://www.utusan.com.my/rencana/utama/jangan-dah-gawat-baru-mahu-rawat-1.448095   

=================================

  评论这张
 
阅读(29)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017