注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

leebapa的博客

《明旭的诗》:四十年来梦亦痴,风情千里胜于诗。逢君欲说当年事,已是青丝化雪时。

 
 
 

日志

 
 

Kumpulan Utusan - Wikipedia Bahasa Melayu  

2017-03-05 08:09:16|  分类: 马来语文荟萃 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 Kumpulan Utusan - Wikipedia Bahasa Melayu

相关图片

Kumpulan Utusan merupakan sebuah syarikat penerbit akhbar di Malaysia. Ia telah diperbadankan pada tahun 1938 di Singapura sebagai Utusan Melayu Press Limited. Akhbar ulungnya, Utusan Melayu, telah dilancarkan pada 29 Mei 1939. Dengan menggunakan Jawi, akhbar tersebut dicetak di Singapura dan memenuhi kehendak para pembaca yang celik Jawi di Tanah Melayu jajahan British.

Pada tahun yang sama edisi Ahad, Utusan Zaman, telah diterbitkan. Utusan Melayu dan Utusan Zaman berada di barisan hadapan pembangunan intelek-intelek nasionalis Melayu yang kemudiannya telah melahirkan kepemimpinan politik yang berkesedaran tentang persediaan untuk mencapai kemerdekaan.

Pada bulan Februari 1958, lima bulan selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, ibu pejabat Utusan Melayu telah dipindahkan ke ibu negara Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur, Kumpulan Utusan telah memperkukuhkan kedudukannya dan terus memainkan peranan utama sebagai penyumbang aktif dalam pembangunan ekonomi, sosial dan politik Tanah Melayu, yang pada tahun 1963 diperluaskan untuk merangkumi wilayah yang lebih besar untuk menubuhkan negara Malaysia.

Pada tahun 1967, Kumpulan Utusan telah diperbadankan sebagai sebuah syarikat awam berhad di bawah Akta Syarikat, bernama Utusan Melayu (Malaysia) Berhad. Sejak itu, Kumpulan telah berkembang maju dengan amat pesat sehingga mencapai puncaknya dengan penyenaraian di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 1994.

Meskipun telah mencapai kejayaan yang cemerlang, Kumpulan Utusan masih tidak berpuas hati. Pada tahun 1996, Kumpulan telah menceburi dunia multimedia dengan menubuhkan Utusan Multimedia Sdn. Bhd., yang tidak lama kemudian disusuli dengan pelancaran Utusan Malaysia On-Line, akhbar dalam talian yang terulung di Malaysia dalam bentuk teks dan visual yang penuh dan lengkap.

Dunia multimedia juga telah membuka gerbang perniagaan baru bagi Kumpulan Utusan. Pada tahun 1997, Kumpulan menjadi penyedia perkhidmatan internet melalui penubuhan Jaring. Usaha ini telah menggalakkan pembentukan intranet Kumpulan Utusan sendiri dan penubuhan Net Space Learning Sdn. Bhd., sebuah syarikat pendidikan multimedia.

Kini, dengan lebih daripada dua puluh buah syarikat di bawah naungannya yang terlibat dalam pelbagai perniagaan, dari penerbitan hingga ke pengurusan sistem komputer, Kumpulan Utusan kini cukup bersedia untuk menjadi gerbang masuk kepada peluang perniagaan bagi para pelabur tempatan dan antarabangsa yang berhasrat mengeksploitasi sepenuhnya tujahan Malaysia yang laju ke dalam era maklumat.

Pada hari ini (2004) Utusan mengendalikan aktiviti percetakan di kilangnya yang terletak di Bandar Baru Bangi, Prai, Kuala Terengganu dan Johor Bahru.

-------------------------------------------

https://ms.wikipedia.org/wiki/Kumpulan_Utusan

Kumpulan Utusan - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas 

-------------------------------------------------------------

kumpulan utusan的图片

“Kumpulan Utusan 图片”的图片搜索结果

 

“Kumpulan Utusan 图片”的图片搜索结果

pemangkin催化剂

“Kumpulan Utusan 图片”的图片搜索结果 

==============================

  评论这张
 
阅读(6)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017